Novi Vinodolski

 

Dom Crvenog križa "Villa Rustica" smješten je u Novom Vinodolskom, najstarijem gradu crikveničko-vinodolske rivijere, mjestu duge civilizacijske tradicije i bogate kulturne prošlosti. Rimljani su ga nazvali "Vallis Vineria", što znači "Dolina Vinograda", a u okolici grada još su djelomično očuvani ti čuveni vinogradi i maslinici. Grad je bio rasadište stare hrvatske glagoljice, na kojoj je 1288. godine napisan Vinodolski zakonik, dokument velike povijesne vrijednosti. Stoljetnu turističku tradiciju Novi je Vinodolski razvio zahvaljujući izvanredno povoljnom podneblju, blagim zimama i toplim ljetima, sredozemnom raslinju, čistom moru i zraku. Blago sredozemno podneblje s oko 2300 sunčanih sati u godini i strujanje gorskog zraka iz šuma planinskog zaleđa, čine to područje jedinstvenom klimatskom oazom.

Uz samo more, u pojasu zelenog sredozemnog raslinja, na ostacima rimskog ljetnikovca (Villa rustica), smješten je odmaralište koje je po njemu i dobilo ime. Zgrada Doma se terasasto spušta prema moru, a od mora je dijeli samo šetnica.


 
 

U Domu se organiziraju ljetovanja i zimovanja djece, te škola u prirodi pod nadzorom iskusnih i pouzdanih učitelja i stručnih suradnika.

Dom posjeduje vlastitu, dobro uređenu plažu koja se sastoji od popločenog i šljunčanog dijela što omogućuje održavanje škole plivanja i raznovrsnih sportskih sadržaja kao što su jedrenje na dasci, ronjenje, veslanje i sl. 

Gostima su na raspolaganju sportski tereni za odbojku, badminton, stolni tenis i košarku, dok je nogomet moguće igrati na obližnjem školskom igralištu.

Prostor dvorišta podijeljen je u nekoliko nivoa i idealan za provođenje različitih programa, naročito u ljetnim mjesecima.


Izleti                                         Jednodnevni izleti
Kuhinja                                   Ljetovanje
Smještaj                                 Vikend izleti
Zimovanje                              Šetnica
Izvannastavne aktivnosti

 

 

ENGLISH :  http://www.crvenikriz-zg.hr/ArhivaNovostiDetalji.aspx?id=112


 

SVE INFORMACIJE O PROGRAMU ŠKOLE U PRIRODI MOŽETE PRONAĆI NA NAŠOJ WEB STRANICI.

www.crvenikriz-zg.hr

KONTAKT:

e-mail: villa.rustica@ri.t-com.hr

ili pozivom na naše brojeve telefona

VILLA RUSTICA, Novi Vinodolski 051/791-005

051/244-420

Vesna Tica 098/313-592